Osteopaattinen hoito

MITÄ OSTEOPATIA ON?

Osteopaattinen hoitomenetelmä tähtää kehon sisäiseen tasapainoon ja luonnolliseen liikkuvuuteen. Osteopatia on Valviran hyväksymä manuaalinen hoitomuoto, jonka tavoitteena on kehon toimintahäiriöiden tutkiminen, hoitaminen ja ennaltaehkäisy. Hoito perustuu anatomian ja fysiologian tuntemukseen, jonka avulla pyritään ohjaamaan keho takaisin optimaaliseen asentoon ja toimintaan. Osteopatiassa ihminen hoidetaan kokonaisuutena, jolloin hoito ei keskity vain oirealueeseen. Osteopatia sopii kaikille. Hoito on aina yksilöllistä ja sen myötä erittäin turvallista ja tehokasta. Osteopatiassa käytetään monipuolisesti erilaisia tekniikoita. Hoidossa käytetään mm. vipuvarsitekniikoita, jolloin raajoja vipuna käyttäen kohdistetaan rytmistä liikettä nikama- ja nivelalueille. Jännittyneitä lihaksia hoidetaan pehmytkudostekniikoilla. Vatsan alueen kudoksia, kalvoja ja elimiä hoidetaan erilaisilla visceratekniikoilla. Ylikierroksilla olevia kehon toimintoja rauhoitetaan inhiboimalla ja laiskoja, lukkiutuneita alueita aktivoidaan stimuloimalla. Pään aluetta voidaan hoitaa erilaisilla kraniaalitekniikoilla vapauttamalla mm. kalvojen jännityksiä tai vaikuttamalla onteloiden toimintaan. Nikamia ja niveliä hoidetaan artikulaatiolla ja mobilisaatiolla lisäämällä liikkuvuutta sekä manipulaatiolla, jossa passiivisella liikkeellä turvallisesti avataan ja vapautetaan lukkiumia.

MIHIN OSTEOPATIA AUTTAA?

Osteopatialla voidaan hoitaa lähes kaikkia kehon ongelmia. Istumatyötä tekevät tulevat usein selkä,- ja niska-ja hartiakipujen vuoksi. Niiden syynä ovat muun muassa asentovirheet. Osteopatiassa hoidetaan hermoston toimintahäiriöitä, kuten puutuneita ja tunnottomia käsiä sekä huimausta. Myös migreeni, päänsärky ja purentavirheet ovat osteopaateille tuttuja. Nykyihmisiä usein vaivaavat ongelmat kuten unettomuus, masennus ja stressi ovat monelle syitä hakeutua osteopaatin vastaanotolle. Urheilijat tulevat vastaanotolle yleensä rasitusvammojen ja lajikohtaisten vaivojen vuoksi. Yksilöllinen hoito nopeuttaa paranemista ja auttaa kehon palautumisessa. Osteopatia vastaanotolle ovat tervetulleita myös lapset. Tavallisimpia käynnin syitä ovat kasvukivut, ylivilkkaus ja purentavaivat. Vauvat ja pienet lapset saavat osteopatiasta apua muun muassa vatsavaivoihin ja korvatulehduskierteeseen. Vaivojen lievittyessä lapsen itkuinen kärttyisyys vähenee ja nukkuminenkin helpottuu. Osteopatia on osa itsestään huolehtivan ihmisen terveyden perushuoltoa. Säännöllinen hoito edistää terveyttä ja ehkäisee vaivojen syntymistä. Entistä useampi käykin osteopaatilla ilman varsinaista vaivaa tai kipua.

OSTEOPATIAN FILOSOFIA

Osteopatia perustuu ajatukseen kehon omasta parantavasta voimasta eli niin kutsutusta itseohjautumisen periaatteesta. Opin mukaan jokaisen keho tavoittelee terveyttä ja hakeutuu häiriön jälkeen takaisin tasapainoon. Osteopaatti auttaa kehoa vapautumaan rajoitteista. Parhaimmillaan kehon kaikki osat ovat tasapainossa: luusto on oikeassa asennossa, verenkierto, aineenvaihdunta ja hermoradat toimivat esteettä. Osteopaatti selvittää kyselemällä ja käsin tutkimalla kehon tilanteen. Sen jälkeen hän suunnittelee ja antaa hoidon. Kun vaivan syy poistuu, keho ryhtyy hoitamaan itse itseään. Mielikin rauhoittuu, kun keho pääsee tasapainoon.

Osteopatian hoitofilosofia tiivistyy osteopatian kehittäjän A.T Stillin (1828-1917) lauseeseen: ”FIND IT, FIX IT, LEAVE IT”. Eli etsitään vika ja korjataan se jonka jälkeen annetaan kehon itseparantavien voimien hoitaa korjaaminen.